Smartengeld berekenen
Veel mensen die te maken krijgen met letselschade stellen zich de vraag of ze al dan niet recht hebben op zogenaamd smartengeld. Wanneer er sprake is van letselschade door toedoen van derden is die kans bijzonder groot. Uiteraard zult u een goed beeld willen krijgen van de hoogte van het bedrag die u kunt ontvangen. Het indienen van een schadeclaim moet natuurlijk wel de moeite waard zijn. Smartengeld vormt in het merendeel van de gevallen een niet onbelangrijk onderdeel van de schadeclaim (zowel in het geval van materiële als immateriële schade). Smartengeld kunnen we in principe het best omschrijven als een (extra) vergoeding voor het leed dat u werd veroorzaakt. De hoogte van het bedrag is evenwel alles behalve eenvoudig te berekenen. Het is omwille van deze reden altijd interessant wanneer u een beroep kunt doen op juridische hulp. De expertise van een jurist is wat dat betreft van cruciaal belang.
Voorbeelden bedragen van smartengeld
Vooraleer een claim in te dienen spreekt het voor zich dat u een idee zult willen hebben van het feit of het al dan niet de moeite waard is om smartengeld te vragen. De hoogte van het smartengeld waar u recht op heeft is evenwel sterk afhankelijk van situatie tot situatie. Wilt u een precies bedrag horen? In dat geval is het altijd interessant om gratis en vrijblijvend contact op te nemen met één van onze juristen. Wij geven u immers graag aan wat er in uw specifieke situatie mogelijk is en wat niet. Tot deze tijd hebben we alvast een aantal voorbeelden van recente zaken voor u op een rijtje gezet.
Verkeersongeval met ondernemer
Het spreekt voor zich dat een ondernemer afhankelijk is van diens eigen lichaam om geld te verdienen. Deze zakenman heeft echter het ongeluk gehad om betrokken te raken bij een zwaar verkeersongeval. In eerste instantie leek er geen sprake te zijn van letselschade, maar na enige tijd bleek de man toch overgevoelig te zijn voor prikkels. Muziek was niet alleen de absolute passie van deze man, ook zijn werk had er mee te maken. Door de overgevoeligheid voor prikkels zag hij evenwel beiden in rook opgaan. Het totale letselschadebedrag werd in deze situatie geraamd op 750.000 euro. Dit werd vooral gebaseerd op het verlies aan inkomsten. Daar bovenop werd nog eens 5.000 euro smartengeld aangeboden.
Smartengeld bij letsel verkeersongeval
Tijdens een ritje in haar rolstoel werd een invalide vrouw geraakt door een auto. Door dit contact brak ze haar been en liep ze een hoofdletsel op. Dit zorgde er voor dat ze gedurende een periode van negen dagen in het ziekenhuis moest blijven. Vervolgens volgde nog een revalidatie van 5 maanden. De letselschadevergoeding bleef in dit geval relatief beperkt tot 10.000 euro omdat er slechts een beperkt aantal kosten gemaakt moesten worden. De claim voor het smartengeld kwam zelfs in de buurt van dit bedrag. Het bedroeg namelijk zo’n 9.000 euro. Dit had alles te maken met het feit dat de vrouw na het ongeval niet meer in staat was om optimaal te genieten van het leven.
Claim vandaag nog uw smartengeld!
Bovenstaande maakt reeds duidelijk dat het absoluut de moeite waard is om naast de standaard schadeclaim ook nog smartengeld te eisen. Dit kan een bijzonder aantrekkelijk bedrag zijn waardoor u opnieuw wat (extra) levensvreugde kunt krijgen. Het is in ieder geval een verstandige keuze om bij letselschade zo snel mogelijk te handelen. Twijfel dan ook niet langer en neem geheel vrijblijvend contact op met onze juristen om een claim in te dienen voor smartengeld.
Stel een juridische vraag
Bent u op zoek naar een duidelijk en deskundig advies voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.